Zažijte to správné letní grilování se zahradním grilem

6. červen 2012  MediaShow.cz   Lifestyle  2016 zobrazení  476 slov

Je tu hlavní grilovací sezona s posezením například na zahradě. A tak je nejlepší čas pro pořízení vlastního zahradního grilu.

Zažijte to správné letní grilování se zahradním grilemZažijte to správné letní grilování se zahradním grilem

Grilování je v současnosti fenoménem, a to jak v rodinách tak mezi přáteli. Pořízení grilu je tak logickou volbou mnoha nadšenců grilovaných pokrmů. Tomu se přizpůsobují i obchodníci a ve své nabídce mají různé typy grilů, jako jsou cestovní, domácí či zahradní.

Reklama

Právě zahradní grily jsou nejčastěji oblíbené přístroje. V nabídce jsou i různé druhy. Třeba gril na dřevěné uhlí, plynový gril, elektrický gril či vodní gril.

Elektrický gril a na dřevěné uhlí

Ti, kteří chtějí grilovat i na balkoně, jistě využijí elektrický gril. Výhodou tohoto typu grilu je snadná možnost přepravy, avšak zase je závislost na elektrickém proudu. Cenově jsou naopak výhodné.

Vlastní grilování probíhá ohřevem na teflonové desce, která díky zabudovaným elektrickým spirálám griluje pokrmy. Další významnou výhodou je, že se maso nespálí, ovšem chybí typická kouřová chuť.

Grily na dřevěné uhlí jsou více romantičtější. Palivo lze běžně koupit v supermarketu. Připravené jídlo na tomto typu grilu nejvíce odpovídá k opečenému jídlu na ohni. U tohoto typu grilu ale nelze regulovat teplotu, pouze přístup vzduchu. Je tedy riziko připálení připravovaného jídla.

Plynový a vodní gril

Plynový gril je považován za ty lepší přístroje pro větší komfort. Upravované maso je rychleji upečeno. Nevýhodou je, že ke grilu je nutná propanbutanová lahev. Princip přístroje je v tom, že jsou ohřívány lávové kameny, nad kterými se griluje.

Tento typ grilu je považován z hlediska přípravy pokrmů za nejzdravější, neboť z masa odkapává tuk do kamenů. Výhodou je i to, že lze regulovat teplotu, plamen i rychlost. Navíc neobtěžuje kouř, avšak je nutná výměna kamenů.

Vodní gril je dalším druhem grilu. Jídlo je připravováno ve směsi vodní páry, tepla a dýmu. Opět je zajištěno odkapávání oleje. Princip grilování je v tom, že rošt se zakrývá víkem, což udržuje teplotu a maso se tak rovnoměrně propéká, nemusí se tak obracet. Potíž je trochu s palivem - jako topidlo se používá dřevo z ovocných stromů.


Reklama

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil