Letní tipy, jak skladovat a přepravovat potraviny
25. červen 2014 MediaShow.cz Lifestyle 2594 zobrazení 566 slovLetní období je pro potraviny velmi nepříjemné. Teplé a mnohdy vysoké teploty s vlhkostí udělají s ovocem, zeleninou, chlebem či mléčnými a masnými výrobky své. Přinášíme tipy, jak potraviny uchránit.
Především je nutné mít kvalitní obaly, neboť ty potraviny mnohdy dostatečně uchrání. Dále je důležité, aby potraviny byly skladovány v suchu a nikoliv vlhkosti. Hotová jídla je ideální skladovat v plastpvých miskách. Bohužel velkou hrozbou pro trvanlivost potravin je automobil či autobus, ve kterém v horkých dnech suroviny či hotová jídla převážíme.
Základním pravidlem pro všechny potraviny během léta je jejich dobré zabalení, a to v takovém materiálu, který zaručí ty nejlepší skladovací podmínky. „Pečivo a ovoce je možné přepravovat v tradičním papírovém obalu, ovšem na delší cesty bych doporučil raději uzavřené plastové nádoby. Ty se samozřejmě hodí i pro sýry a další mléčné výrobky, pomazánky a maso,“ říká Bohdan Daněk, výrobní ředitel společnosti zabývající se výrobou plastových obalů.
Plastový obal pomůže
„Plast jako obalový a přepravní materiál je velmi hygienický a potraviny pomůže uchovat dlouho v čerstvém stavu. Je totiž nepropustný pro vodu a vodní páru, proto zaručuje uchovávání v suchém stavu. Navíc není třeba se obávat dopadu na životní prostředí. Pokud je plast správně zlikvidován vložením do příslušného kontejneru, je jeho použití vlastně velmi ekologické,“ doplňuje Daněk.
U celé řady potravin je možné na etiketě najít radu, která doporučuje skladovat daný výrobek v chladu a suchu. Nejedná se o samoúčelné doporučení. Před tím, než v létě vyrazíte na výlet či piknik, dejte všechny potraviny s výjimkou měkkého ovoce a pečiva na pár hodin do lednice.
Zatímco uzeniny a sýry jste zvyklí takto skladovat běžně, tentokrát vychlaďte i zeleninu a cukrovinky. Druhou část doporučení, která se týká uchovávání potravin v suchu, není nijak složité splnit. Před vlhkostí můžete potraviny ochránit plastovými dózami a pro převoz chlazeného zboží je možné použít izolační tašku, kterou seženete za pár korun ve většině supermarketů.
Pozor na přepravu v autě
Delší výlety v horkém létě byste měli s ohledem na skladování potravin velice dobře zvážit. Pokud totiž necháte špatně zabalené potraviny v autě zaparkovaném na slunci, můžete se s nimi rozloučit už za poměrně krátkou dobu.
S tímto problémem se obvykle setkáte při cestách do středomoří a nákupu čerstvých potravin na tržištích. „Ryby, sýry i zeleninu nakoupené na trhu je potřeba ihned zpracovat, případně v autě uchovávat v chladicím boxu. Pouhá hodina pobytu v autě v horkém klimatu totiž pro tyto potraviny znamená proměnu v naprosto nepoživatelný pokrm, jehož případná konzumace může mít velice vážné zdravotní následky,“ uzavírá Daněk.
Reklama