Jak vybrat udírnu či zahradní krby a grily
28. leden 2014 MediaShow.cz Lifestyle 8720 zobrazení 569 slovGrilování patří mezi oblíbené činnosti českých rodin. Je ale nutné se rozhodnout zda vybrat zahradní gril či krb nebo udírnu.
S jarem a létem přichází čas pro zahradní grilování. Jak se budou dny prodlužovat a bude více teplo, odpolední a večerní grilování na zahradě bude opět příjemnou záležitostí.
Rok od roku je grilování v českých domácnostech stále populárnější. Tomuto trendu se přizpůsobují jak obchody s potravinami jako je maso, koření, omáčky, tak samozřejmě specializované prodejny s grilovacími potřebami a vybavením.
Pro grilování je nutné si pořídit zahradní grily, zahradní krby, vhodná je i zahradní udírna.
Jak vybrat zahradní krby
Při výběru zahradního krbu je nutné dbát na kvalitu materiálů, ze kterého je vyroben. Musí být především odolný, neboť zahradní krby jsou trvale umístěny ve venkovním prostředí. Zahradní krb musí nejen odolávat grilovacímu procesu, ale i povětrnostním vlivům.
Základem je kvalitní podstavec krbu. Protože podstavec je něco jako základ, musí být stabilní. Nutná je rovněž výška umístění ohniště a pracovního prostoru. U krbu je nutný i vyjímatelný popelník pro pohlcení popele a pro snadnou údržbu.
Jak vybrat zahradní grily
Jsou zhruba čtyři základní typy zahradních grilů. Vybírat je možné z grilů na dřevěné uhlí, z plynových grilů, elektrických grilů nebo vodních grilů.
Při výběru je důležité se dívat na bezpečnost a stabilitu grilu. Také je nutné gril vybírat podle řešení ohniště. Z toho vyplývá i dostatečná tloušťka plechu a technologie výroby zabraňující deformaci či jinému poškození.
Vzhledem k tomu, že rošt je srdcem grilu, měl by být z nerezu nebo litiny. Deska z leštěného kamene musí být kvalitně opracována, aby odolala dlouhotrvajícímu žáru.
Jak na zahradní udírnu
Zahradní udírna by měla mít dobré izolační vlastnosti. Díky tomu nebude docházet k tepelným ztrátám a zajištěna bude i správná cirkulace plynů při uzení.
Vnitřní izolace je zajišťována porézními pěnosilikátovými deskami. Ty zabrání úniku tepla a také zajistí, že dvířka udírny zůstanou vždy chladná. Na vnitřní stranu kouřovodu se používají šamotové cihly. Takže nehrozí riziko popálení při otevírání dvířek.
Výběr u specialistů
Dalším důležitým faktorem je to, kde si zahradní gril, krb či udírnu kupujeme. Další možností je si ji nechat vyrobit na zakázku. Dlouholetým výrobcem se 14 letou historií je například firma Krby Věříš. Firma je specialistou v oblasti zahradních doplňků, krbů, ale hlavně grilů.
Reklama