Jak správně grilovat a připravit se na grilování

23. září 2011  MediaShow.cz   Lifestyle  2072 zobrazení  418 slov

Grilování je oblíbené a v létě hojně využívané. Steaky připravené například na elektrickém nebo na grilu na dřevěné uhlí jsou skutečnou pochoutkou.

Jak správně grilovat a připravit se na grilováníJak správně grilovat a připravit se na grilování

Grily Weber patří mezi významné kvalitní značky mezi grily. Jenže mít přístroj pro dobře propečené maso nestačí. Vlastní proces grilování si také zaslouží velkou pozornost.

Reklama

Pokud máte pocit, že nevíte, jak správně grilovat, nezoufejte. Přinášíme pár rad, které mohou výrazně pomoci.

Především začátečník by měl vědět, že pokud se pro grilování použijí zmrazené suroviny, je nutné je nechat nejprve rozmrazit při pokojové teplotě. Aby se tak stalo, je nutné počítat minimálně s 12 hodinami.

Pokud se bude grilovat maso, doporučuje se ho naložit před vlastním grilováním do marinády. Často se používá americká nebo asijská, mexická a francouzská. Ty se od sebe liší různým složením. Maso se v marinádě nechává alespoň 24 hodin.

Takže už víme, že na proces grilování se musíme v dostatečném předstihu připravit, minimálně dva dny před vlastním grilováním.

Důležité je vědět, že maso před grilováním se nesolí.Důvodem je to, že sůl vylučuje z masa vodu, takže povrch masa by byl neustále mokrý. A to není zrovna ideální. Nevznikne totiž tzv. karamel, jenž vytváří na mase zlatavou barvu.

Pokud se používají grily na dřevěné uhlí, je důležité maso nebo zeleninu pořádně osušit. Je totiž důležité zabránit tomu, aby tuk nestékal na žhavé uhlí. Pokud se tak stane, může dojít ke vznícení tuku a spálení masa.

Metodou, jak tomu zabránit, je časté obracení masa či jeho zabalení do alobalu. Další možností je použít kombinovaný gril.

Ještě pár orientačních časů, do jaké doby se nám připravovaný pokrm ogriluje. Nejdéle se grilují kuřecí stehna, trvá to až 45 minut, to vepřové a hovězí maso se obvykle opéká asi 20–30 minut. Pokud se grilují ryby, tak nejdéle, asi 15 minut, to trvá u pstruha.

A nyní se lze cítit jako šéf na grilu.


Reklama

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil