Jak čistit plynový a elektrický či gril na dřevěné uhlí
22. květen 2011 MediaShow.cz Lifestyle 4271 zobrazení 498 slovKoupit si gril a užívat si grilování na zahradě je příjemné. Používáním se ale přístroj opotřebovává a pravidelná údržba by se tak měla stát samozřejmostí.
Grilujeme a pochutnáváme si na skvěle propečeném steaku. Až ale dogrilujeme, měli bychom se překonat a přístroj podrobit pravidelné údržbě. Poradíme, jak si zachovat plynový, elektrický a gril na dřevěné uhlí v co nejlepší "kondici". Když už jsme si gril koupili, určitě chceme, aby nám dlouho vydržel.
Plynový gril
Vždy všechny zbytky jídla spalte, gril zapněte na nejvyšší telotu a nechte tak dlouho, dokud se bude tvořit kouř. Potom drátěným kartáčem jemně očištěte grilovací rošty.
Občas z vnitřního víka grilu odstraňte drátěnkou a vodou se saponátem kouřové skvrny. Postranní hořák z nerezu čistěte pouze hadříkem nebo houbičkou se saponátem.
Tyče, zvané také jako flavorizéry, nevyndávejte. Očistěte je mosazným kartáčem nebo škrabkou z nylonu. Vnitřní vaničku vyjměte, mechanicky odstraňte špínu a umyjte saponátem. Ohřívací mřížky a ovládací panel a skříňku umyjte houbičkou saponátem a pak vodou. Podle potřeby měňte alu misky na tuk.
Nikdy nečistěte plynový gril přípravkem na trouby, je agresivní a působí negativně na povrchy.
Elektrický gril
Vždy zbytky potravin odstraňte z roštu a nastavte regulátor na nejvyšší teplotu. Za deset minut gril odpojte od sítě a rošt otřete hadrem nebo houbičkou se saponátem a potom vodou. Vysušte. U menších grilů můžete vyjímací rošty mýt v myčce.
Občas přívod, povrch a ovládací prvky otřete houbičkou namočenou v mýdlové vodě nebo neagresivním saponátu a potom dobře osušte. Nikdy nepoužívejte přípravek na kuchyňské trouby ani kovové houbičky, z kterých mohou odpadávat malé částečky dovnitř přístroje. Ty mohou způsobit zkrat na zařízení.
Gril na dřevěné uhlí
Vždy vychladlý, ale ne studený rošt odhrněte kartáčem. Drobné nečistoty odstraňte jemnou drátěnkou z ocelové vlny se saponátem a dobře opláchněte. Potom osušte. Ze spodu kotle odstraňte popel. Pohlcuje vlhkost a tím může způsobit předčasné zrezivění grilu. Také narušuje správnou cirkulaci vzduchu.
Občas vyčestěte vnější a vnitřní stranu víka hadříkem nebo houbičkou se saponátem. Smaltované a porcelánové části opatrně čistěte ocelovou drátěnkou tak, aby se nepoškrábaly. Nikdy nevoskujte víko grilu, stačí otřít hadříkem. Vosk po zahřátí stéká a může znehodnotit potraviny.
Reklama