Jak čistit plynový a elektrický či gril na dřevěné uhlí

22. květen 2011  MediaShow.cz   Lifestyle  3438 zobrazení  498 slov

Koupit si gril a užívat si grilování na zahradě je příjemné. Používáním se ale přístroj opotřebovává a pravidelná údržba by se tak měla stát samozřejmostí.

Jak čistit plynový a elektrický či gril na dřevěné uhlíJak čistit plynový a elektrický či gril na dřevěné uhlí

Grilujeme a pochutnáváme si na skvěle propečeném steaku. Až ale dogrilujeme, měli bychom se překonat a přístroj podrobit pravidelné údržbě. Poradíme, jak si zachovat plynový, elektrický a gril na dřevěné uhlí v co nejlepší "kondici". Když už jsme si gril koupili, určitě chceme, aby nám dlouho vydržel.

Reklama

Plynový gril

Vždy všechny zbytky jídla spalte, gril zapněte na nejvyšší telotu a nechte tak dlouho, dokud se bude tvořit kouř. Potom drátěným kartáčem jemně očištěte grilovací rošty.

Občas z vnitřního víka grilu odstraňte drátěnkou a vodou se saponátem kouřové skvrny. Postranní hořák z nerezu čistěte pouze hadříkem nebo houbičkou se saponátem.

Tyče, zvané také jako flavorizéry, nevyndávejte. Očistěte je mosazným kartáčem nebo škrabkou z nylonu. Vnitřní vaničku vyjměte, mechanicky odstraňte špínu a umyjte saponátem. Ohřívací mřížky a ovládací panel a skříňku umyjte houbičkou saponátem a pak vodou. Podle potřeby měňte alu misky na tuk.

Nikdy nečistěte plynový gril přípravkem na trouby, je agresivní a působí negativně na povrchy.

Elektrický gril

Vždy zbytky potravin odstraňte z roštu a nastavte regulátor na nejvyšší teplotu. Za deset minut gril odpojte od sítě a rošt otřete hadrem nebo houbičkou se saponátem a potom vodou. Vysušte. U menších grilů můžete vyjímací rošty mýt v myčce.

Občas přívod, povrch a ovládací prvky otřete houbičkou namočenou v mýdlové vodě nebo neagresivním saponátu a potom dobře osušte. Nikdy nepoužívejte přípravek na kuchyňské trouby ani kovové houbičky, z kterých mohou odpadávat malé částečky dovnitř přístroje. Ty mohou způsobit zkrat na zařízení.

Gril na dřevěné uhlí

Vždy vychladlý, ale ne studený rošt odhrněte kartáčem. Drobné nečistoty odstraňte jemnou drátěnkou z ocelové vlny se saponátem a dobře opláchněte. Potom osušte. Ze spodu kotle odstraňte popel. Pohlcuje vlhkost a tím může způsobit předčasné zrezivění grilu. Také narušuje správnou cirkulaci vzduchu.

Občas vyčestěte vnější a vnitřní stranu víka hadříkem nebo houbičkou se saponátem. Smaltované a porcelánové části opatrně čistěte ocelovou drátěnkou tak, aby se nepoškrábaly. Nikdy nevoskujte víko grilu, stačí otřít hadříkem. Vosk po zahřátí stéká a může znehodnotit potraviny.


Reklama

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil