Pozor na nebezpečné bakterie. Tady je 5 tipů pro hygienický ohřev vody v domácnosti
20. srpen 2013 MediaShow.cz Bydlíme 2081 zobrazení 666 slovLokální ohřev vody v zásobníku je jednou z nejúspornějších možností, jak mohou domácnosti získat teplou vodu. V nekvalitních zásobnících a bojlerech se však při nesprávném používání a údržbě mohou tvořit usazeniny a s nimi i nebezpečné bakterie.
Problémy s usazeninami a tvorbou nebezpečných bakterií, jako je legionella, způsobující horečnaté onemocnění podobné zápalu plic, nastávají hlavně ve starších bojlerech a zásobnících. Na vině je především koroze vnitřních stěn a zanesení ohřívače usazeninami – vodním kamenem. Svou roli však hraje i konstrukce zásobníku.
Používejte kvalitní ohřívač a zásobník
"Moderní zásobníky na teplou vodu používají kvalitní výměníky tepla z nerezové oceli a mají odlišnou konstrukci. Například zásobníky Rotex mají zcela oddělenou akumulační vodu v zásobníku od ohřívané vody, což zamezuje delšímu stání vody a množení bakterií. Jde vlastně o kombinaci průtokového a zásobníkového ohřívače vody," popsal důležitost technologie ohřevu pro hygienickou přípravu teplé vody Ivo Zabloudil, produktový manažer společnosti ENBRA.
Pozor na teplotu vody
Nežádoucí bakterie, které se mohou v zásobníku a rozvodech teplé vody množit, nemají rády příliš horkou vodu. Pro jejich eliminaci je zpravidla nutné nastavit teplotu vody vyšší než 60 °C. To je ale v rozporu s požadavky na co nejúspornější provoz.
"Moderní zásobníky, které splňují přísné hygienické normy, je možné bez obav z množení bakterií provozovat již při teplotě akumulační vody 50 °C, takový provoz je pak ekonomičtější. Podmínkou ale je, aby byla zajištěna nezbytná výměna vody," sdělil Ivo Zabloudil ze společnosti ENBRA.
Pozor na správnou instalaci
Množení bakterií a tvorbě usazenin zabráníte také správnou instalací zásobníku a obslužného potrubí. Velikost zásobníku by měla odpovídat spotřebě vaší domácnosti. Chybou je, je-li zásobník příliš malý nebo příliš velký. Ve zbytečně velkém zásobníku se totiž voda nevyměňuje tak často, což poskytuje příležitost k množení bakterií. Potrubí, které odvádí teplou vodu do koupelny či kuchyně, by mělo být vedeno nejkratší cestou a co nejvíce přímo, bez zbytečných ohybů či kolen. Právě v různých ohybech se mohou tvořit usazeniny a množit bakterie.
Pravidelná údržba a revize
Všechny části domácího systému pro ohřev teplé vody by měly být správně udržovány a alespoň jednou ročně prohlédnuty odborníkem. To je důležité zejména u elektrických bojlerů. Technik zhodnotí stav topné spirály a dalších elektrických obvodů a všechny součásti případně vyčistí nebo doporučí jejich výměnu. Topné těleso a čidla teploty zanesené usazeninami zvyšují spotřebu elektřiny a v zaneseném bojleru se také snáze množí bakterie. Pravidelná kontrola všech částí domácích zařízení pro ohřev teplé vody je důležitá zejména v oblastech s tvrdou vodou. V nich je riziko zanesení spotřebiče vodním kamenem největší.
Delší odstávka může škodit
Na hygienickou kvalitu teplé vody může mít negativní vliv i delší odstávka ohřívače a zásobníku, například pokud jedete na delší dovolenou. Po vašem návratu doporučujeme zařízení zkontrolovat a odpustit část teplé vody do odpadu. Proti bakteriím pomůže také přechodné nastavení vyšší teploty ohřívané vody na 65 – 70 °C. Periodicky čistěte také všechny perlátory. I zde se totiž mohou nežádoucí bakterie množit.
Reklama