Jak rozvrhnout prostor kuchyně? Dejte si pozor na správné dělení zón
21. říjen 2014 Roman Beneš Bydlíme 2903 zobrazení 947 slovPR. Chystáte se rekonstruovat prostor kuchyně? Pak si dobře promyslete nejen to, jaké zvolíte materiály. Pozor si dejte také na správné rozvržení.
A to tak, aby linka a další komponenty byly rozděleny do zón, které přispějí k pohodlnému vaření bez neustálého přebíhání.
Tvar kuchyně
Tradiční tvary
V první řadě si promyslete, jaký zvolíte tvar kuchyňské sestavy. Záleží na tom, jak velký prostor máte k dispozici. V případě, že bydlíte v malé garsonce, kde není tolik místa, zvolil bych jednoduché rozvržení, kdy je linka se spotřebiči a skříňkami vedena v jedné rovné linii u stěny.
Alternativou k ní je pak rozvržení, kdy bude linka sousedit také s boční stěnou. V tomto případě tak vznikne kuchyně ve tvaru písmene L. I v případě malé kuchyně je důležité si dát pozor na dostatečnou velikost pracovní plochy. Z vlastní zkušenosti doporučuji zvolit řešení, kdy má pracovní plocha délku minimálně 100 – 120 centimetrů.
Rozložení kuchyně ve větší místnosti
Máte-li k dispozici větší místnost, pak se můžete směle pustit do vytvoření kuchyně se zajímavějšími tvary. Velmi pěkně působí kupříkladu tvar písmene U, kdy jsou jednotlivé zóny s linkou a spotřebiči poskládány ve třech směrech.
Toto řešení je přínosné zejména z toho hlediska, že získáte spoustu místa pro přípravu jídel a vaření, avšak zároveň máte vše po ruce. Stačí se otočit a rázem se od pracovní plochy dostanete k vařiči. Vzdálenost jednotlivých sekcí ale nesmí být příliš velká.
Do větší místnosti lze zvolit také tvar kuchyně, který tvoří dvě paralelní linie, mezi nimiž je volný prostor, kde se pohybujete. Velkou výhodou je zde to, že máte možnost vytvořit dvě pracovní plochy s úložnými zónami, a to v obou částech. Ne náhodou je paralelní tvar kuchyně hodně populární v profesionálních kuchyních.
Zachovejte správné dělení zón
Ať už zvolíte jakýkoliv tvar kuchyně, je důležité dbát na to, aby měla dobře rozdělené zóny. Jedná se o zónu vaření, mytí a ukládání. Platí zde základní pravidla.
Zóna vaření
Zónu vaření představuje sporák. Vzhledem k tomu, že zde manipulujete s horkými hrnci a pánvičkami, je vždy dobré jej umístit tak, aby byl v těsném sousedství dřezu a pracovní desky. Zamezíte tak zbytečnému přecházení s hrnci po celé délce kuchyně.
Zóna mytí
Zóna mytí, v níž očišťujete potraviny a myjete nádobí, se má vždy nacházet nedaleko ledničky. Hlavním bodem této části je dřez.
Ukládací zóna
Poslední důležitou částí kuchyně je ukládací zóna, v níž dochází ke skladování potravin a dalších potřeb a pomůcek. Součástí této zóny je chladnička s mrazákem, ale také skříňky a poličky. Je na místě, aby se v jejím těsném sousedství nacházela pracovní deska. Díky tomu budete mít veškeré potraviny, které při přípravě jídla potřebujete, blízko u pracovní plochy.
Netradiční řešení kuchyně od SCONTO Nábytek
Pro lepší představu vám představím jeden vzorek kuchyně, kterou nabízí společnost SCONTO Nábytek. Jedná o vzorek kuchyně typu PIA. Už na první pohled, jak ostatně vidíte na obrázku, zaujme poměrně netradičním řešením. Jde právě o řešení, které je ideální pro prostornější místnosti.
Díky ostrůvku, který je jeho součástí, vzniká prostor určený k přípravě jídel, vaření a dalším činnostem, jenž je zároveň oddělen od zbylé části místnosti. Výhodou tohoto řešení je i fakt, že ostrůvek lze využít nejen jako další prostornou pracovní plochu, ale také například jako bar, u něhož můžete posedět na židličce a vychutnat si zhotovené pokrmy či drink.
SCONTO nábytek nabízí kuchyně všech zmíněných tvarů, přičemž je zde myšleno na jednotlivé pracovní zóny. Navštivte web http://www.sconto.cz a podívejte, jak by mohla vypadat vaše nová kuchyně. V případě, že se vám některé řešení zalíbí, můžete si zde svoji novou kuchyni rovnou objednat, a to přímo na míru dle dispozic místnosti.
Komerční sdělení
-pla-
Reklama